Kuća za Brodice NP Brijuni – Natura 2000

U Kući za brodice na Brijunima, osmislili smo edukacijsko-prezentacijski centar sa stalnom interaktivnom i multimedijalnom izložbom o prirodnim ljepotama i povijesti otočja.

Doživljavanje izložbe svim osjetilima omogućili su izlošci koji pozivaju na dvosmjernu komunikaciju – posjetitelji prestaju biti pasivni konzumenti i postaju aktivni istraživači.

Kroz trodimenzionalnu vremensku lentu, opisana je povijest otočja, od njezine geološke formacije do danas.

Stilizirane makete brijunskih otoka raspoređene po prostoru, povezane su s informativnim sadržajima na zidovima prostorije. Pritiskom tipke, moguće je aktivirati svjetlo u svakoj pojedinoj maketi, i automatski pokrenuti video projekciju kratkog filma o dotičnom otoku.

Bogatstvo kopnenog svijeta predočeno je na raznolike načine: stol za istraživanje svijeta ptica rotacijom otkriva njihove prikaze i zvukove glasanja, a ladice komoda pretvorene su u herbarije.

Jedan je kutak prezentacijskog centra posvećen nekadašnjim vlasnicima Kuće za brodice, obitelji Lenz, u kojoj je osim njihovih biografskih podataka predstavljen život onog vremena, od mode do glazbe koju je ondje moguće i poslušati.

Nekadašnji salon dr. Lenza pretvoren je u sobu za predstavljanje brijunskog podmorja. Korištene su autentične podvodne snimke, a uz pomoć sonara i dodirom ekrana, prikazuju se informacije o brijunskoj obali i podmorju.

U Sobi ugroze, video projekcijom ukazuje se na ekološku opasnost koja prijeti otočju. Klupa za sjedenje i gledanje projekcije, demonstrativan je čin – načinjena je upravo od raznovrsnog otpada iz podmorja.

U Sobi svijesti, video projekcijama apelira se na pozitivan ljudski pristup prirodi, čega je ovo otočje primjer. Ovdje je predviđen i selfie-spot.

Naručitelj
/ Client: NP Brijuni

Koautori
/ Co-authors:
Vedran Kasap, Clinica studio d.o.o.
Dragana Lucija Ratković Aydemir, Muze d.o.o.
Vladimir Končar, Revolucija dizajna d.o.o.
Vanja Cuculić, Studio Cuculić d.o.o.
Igor Pauška

vremeplov

arhipelag_detalj arhipelag

kopneni-svijet-flora-i-fauna

kuca-dr-otta-lenzapodmorje

ugroze